Így szállítsd a bringád!

2016 április 28 - BringÁgi

Blogunk hasábjain azt mutatjuk be, hogy hogyan készüljön fel valaki egy kerékpáros túrára. Alanyunk, Ági, az Index pénzügyi munkatársa a McDonald's Bringamánia Tour de Balaton 86 kilométeres távját vette célba. A kerékpár beállításáról, kezeléséről és karbantartásáról már írtunk korábban, de eddig még nem tértünk ki rá, hogy milyen módon lehet eljuttatni egy bringát egy túra helyszínére. A vonatos szállítás nem szorul túl sok magyarázatra, ezért arra most nem térnénk ki, inkább a sokrétűbb autós szállítási lehetőségeket vizsgáltuk meg.

Amikor felmerül az autós kerékpárszállítás kérdése, sokan a rendkívül humorosnak gondolt, Minek viszed? Tekerd! állítással ütik el. A helyzet ez, hogy a bringa sokak számára sporteszköz, és mondjuk versenyre vinnék, de vannak, akik a nyaralás alatt küzdenék le kerékpárral a távolságokat. Mivel számtalan lehetséges autótípusra tehetünk még több fajta biciklit, a tutit nem lehet megmondani, de néhány irányelvvel segíthetünk.shutterstock_233752159.jpg

Ha autóval akarunk egy bringát eljuttatni A-ból B-be, akkor két lehetőségünk van: az egyik, ha az autóba tesszük a bringát, másik, ha valamilyen konzol segítségével az autón kívül cipeljük. A belül szállításnak megvannak a maga előnyei: nem változnak az autó dimenziói, így nem kell félnünk, hogy valahova felakadunk, és a fogyasztás sem növekszik, valamint a menettulajdonságok sem romlanak. Ugyanakkor komoly gond, hogy ha csak nem egyterűvel, kisáruszállítóból átalakított autóval járunk, akkor fel kell áldozni néhány ülést. További probléma, hogy sok koszt behordhatunk a bepakolás során, ráadásul a bringának vannak olajos és éles, kiálló részei is, amik további pusztítást végezhetnek odabent.

Ha életvitelszerűen gondolkodunk a bringaszállításra, akkor viszont ez a legcélravezetőbb, készüljünk megfelelő autóval. Viszont, ha csak alkalmanként visszük a biciklit, és odabent is kell a hely, akkor többféle külső szállítóból válogathatunk. Ma már nagyjából bármelyik típusra találunk szállítót, még akár nyitott tetejű autóval is vihetünk biciklit. A legelterjedtebb megoldás a tetőre rakható konzol, de itt oda kell figyelni arra, hogy az olcsóbb daraboknak korlátozott a terhelhetősége, és legfeljebb két birnga rakható rá. Esetenként a konzol típus specifikus, de létezik univerzális is. A konzolra felrakható bringatartó sín vásárlásánál arra figyeljünk, hogy rendesen tartson a vázat fogó mechanika. Sok váz alsócsöve vastag, vagy lapított, így esetleg nem tud rendesen ráfogni a kar.

shutterstock_293434895.jpg

A tetőre szerelt bringatartó egyik legfőbb hátránya az autó súlypontjának megemelkedése, és a – légellenállás miatt - a fogyasztás növekedése, ráadásul nem mindenki van olyan formában, hogy csak úgy feltegyen a tetőre egy 15 kilós bringát. Nekik megoldás lehet a vonóhorogra szerelhető tartó. Kevésbé rontja el az autó menettulajdonságait, ráadásul nem kell félnünk a parkolóházaktól, vagy alacsony kapubeállóktól. Az ilyen tartók hátránya, hogy nem mindig engednek hozzáférést a csomagtartóhoz, és kitakarják a lámpákat, valamint a rendszámot, de mindkettőre van megoldás: ezen tartók sokszor érkeznek kiegészítő lámpasorral, vagy meg lehet venni rájuk utólag, a rendszámnak pedig külön konzol kerül rájuk, ahova átrakhatjuk, így látható marad.

A harmadik elterjedt megoldás a kombi, vagy csapott hátú autók csomagtér ajtajára szerelhető változat. Ez többnyire hevederekkel rögzül a csomagtér ajtó peremén, ezért ha ilyet vennénk, előbb győződjünk meg róla, hogy van az autónkon hézag a hevederek kampóinak, vagy nem akadályozza szárny a felszerelését. A rendszámot bizonyos típusoknál itt is kitakarhatja a tartó, figyeljünk arra, hogy felszerelés után valamilyen módon ezt láthatóvá tegyük. Ha ilyet használunk, elbukjuk a csomagtér hozzáférhetőségét, ráadásul a ferdehátú autók hatékonyan gyűjtik a koszt, de más hátránya nagyon nincs.shutterstock_212307991.jpg

A legfontosabb mégis az, hogy vásárlás előtt kérjük ki egy eladó véleményét, mert jó esetben már rengeteg féle típussal találkoztak, így azt is meg tudják mondani, hogy a mi autónkhoz, melyik a legjobb. Ezzel a tanáccsal később rengeteget spórolhatunk.

Megosztaná saját tapasztalatát velünk? Kommenteljen bátran!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr808666302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása