Így állítsd be a bringád!

2016 április 05 - BringÁgi

Ha csak a sarki boltig gurulunk el egy kiló cukorért, akkor mindegy, hogy éppen mi hogyan áll, de ha hosszabb utakat tervezünk - például a McDonald's Bringamánia Tour de Balaton valamelyik távját - nem árt pár percet rászánni a beállításokra. Onnan tudjuk, hogy a bringánkat jól állítottuk be, hogy igazán észre sem vesszük, hogy jó. Ilyenkor a kerékpár tényleg testünk meghosszabbításaként működik. Egyes dolgok beállítása könnyen és gyorsan megy, ráadásul alapjaiban határozza meg a kényelmünket.bringaallitas.png

A vásárlásnál érdemes letámadni a boltban dolgozó szakembert, hiszen tudni fogja, hogy egy adott márkánál mit jelent az S/M/L méretezés, ráadásul a beállításokban is segíteni fog. A legfontosab egyértelműen a nyeregmagasság: ha túl magas, akkor nem érezzük magunkat biztonságban, hiszen nyújtózkodni kell a pedálért, viszont ha túl alacsony, akkor nem hatékony a tekerés, és térdfájáshoz, rosszabb esetben térdsérüléshez vezethet. A legjobb, ha a sarkunkat a pedálra téve, a térdünk kényelmesen nyújtott helyzetben van.

A kormánymagasság szintén fontos, ha a kényelemre törekszünk, akkor magasabbra, ha sportosra vennénk, akkor alacsonyabbra állítsuk. Áginak szerencséje van, hiszen a bringáján egy csavar segítségével állítható a kormányszár, ám egyes típusoknál ez csak az alkatrész cseréjével érhető el. A fék megfelelő beállítását sosem hagyhatjuk ki, hiszen szó szerint az életünk múlhat rajta. A jó féket úgy fogjuk, hogy a kézfejünk az alkarunk meghosszabbított vonalával esik egybe.

Törekedjünk arra, hogy megfelelő távolságra legyen a fékkar a markolattól, ne kelljen nyújtózkodni érte, hiszen ezzel is csak növekszik a féktáv. A modern fékkarokon már szerszám nélkül, egy tekerőgombbal is állíthatjuk a távolságot, de csavarhúzóval még az egyszerűbb darabokon is megoldható. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, tegyünk próbaköröket, és addig állítgassuk, amíg nem érezzük jónak. Nem tart soká, és csak egyszer kell megcsinálni.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr778566664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása