A világ legjobb kerékpárversenyei

2016 június 10 - BringÁgi

 

Az emberek nagyon hamar rájöttek, hogy a kerékpár több mint egyszerű közlekedési eszköz. Mivel a sport szépen ötvözi a technikai felkészültséget, és az ember fizikai képességeit, jó lehetőséget ad a versengésre, arra, hogy kiderüljön, ki képes jobb gépet tervezni, és ki képes a leggyorsabban hajtani. Most mutatunk öt olyan kerékpárversenyt, amit legalább egyszer érdemes figyelemmel kísérni.

Párizs-Roubaix

Ezt a futamot 1896-tól rendezik meg, és csak kétszer, a két világháború idején maradt el. A futam egy napos, melynek külön nehezítést adnak a sokszor rossz minőségű, macskaköves szakaszok, és a gyakran esős, hideg, szeles észak-francia időjárás. A megrendezés ötlete Théo Vienne és Maurice Péreztől származott, akik Roubaix-ben üzemeltetett gyárakat. A versenyt felkészülési futamnak szánták a Bordeaux-Párizsra, és az első futamot április 19-én rendezték meg, húsvétkor, és sokat elárul a körülményekről, hogy sokan csak l’enfer du nord-ként hivatkoznak rá. Ez azt jelenti, hogy Észak Pokla, és a 260 kilométer nem csak a bringásokat terheli meg, de a bringákat is: gyakran előfordul, hogy a nap végére kormányok és nyergek törnek le, így a versenyzők csak cserebringával fejezhetik be a futamot.

Tour de France

Ha valaki nem egy kő alatt töltötte az elmúlt százegynéhány évet, valószínűleg hallott a Tour de France-ról. 1908 óta rendezik meg, és a három hetes verseny minden szakasza külön verseny, és az időeredményeket összesítve derül ki, hogy ki nyeri a Tour-t. Jellemzően 20-22 csapat nevez a versenyre, és egy csapatot kilenc fő alkot. A Tour ötlete Henri Desgrange-tól származik, aki a L’Auto című magazinja népszerűsítésére szánta a futamot. Az első Tour 2428 kilométeres távot fedett le, 18 napig tartott, és Maurice Garin nyerte meg, aki 25 km/h-s átlaggal tekert, teljesítményét 3000 frankkal jutalmazták. A futamokon a mai napig a trikókkal lehet megkülönböztetni a versenyzők eredményeit: a sárga trikó az összetettben vezető, a pöttyös a hegyi összetettben legjobb, a zöld a pontverseny vezetőnek jár, míg fehérbe pedig a legjobb 25 év alattit bújtatják.

UCI Downhill

A Union Cycliste International által szervezett mountainbike versenysorozat része a downhill. Itt a versenyzőknek az a dolga, hogy minél hamarabb leguruljanak a hegyoldalban kijelölt ösvényen. Ezt persze a szervezők igyekeznek a lehető legjobban megnehezíteni, és olyan ösvényeket jelölnek ki, ahol a sziklák, fa elemek, ugratók nehezítik a lejutást. Ne gondolják, hogy ez csökkenti a tempót, alkalmanként akár a 90 km/h-ba is belekarcolnak a versenyzők. A sportág számos ikonikus alakot termelt ki az elmúlt 25 évben, mint Steve Peat vagy Cedric Gracia, vagy a nem rég tragikus körülmények közt elhunyt Stevie Smith. A versenyeket 1990 óta rendezik, és az egykor még hagyományos hegyi bringával, döngölt erdészeti utakon száguldó versenyzőkből mára terepmotor-szerű gépekkel mindenen átromboló rocksztárok lettek.

Red Bull Rampage

Ez is terepverseny, talán a legőrültebb mind közül. Itt csak az indulhat, akit meghívnak, és már a körülmények is igazán különlegesek: a Utah állambeli Zion Nemzeti Parkban tartják, az erózió által durvára és ellenszenvesre formált sziklaperemeken. Ezen a versenyen nincs útvonal, csak a rajt és a cél adott, a közte lévő ösvényt a versenyző választja ki. Számít a sebesség, a mozgás folyamatossága, és az is, hogy a versenyző milyen trükköket vállal el, így többek közt a világ legnagyobb szaltóját is itt húzták el. A versenyzőknek még arra is van lehetőségük, hogy a körük előtt felmenjenek a pályára, és lapáttal kialakítsák a saját ugratóikat. Az első futamokat 2001 és 2004 között tartották, de utána négyéves szünet következett, mert a versenyzők olyan sokat vállaltak, hogy a szervezők elkezdték félteni a résztvevőket.

BMX Freestyle Park

Ez a versenyszám még nem szerepelt az UCI hivatalos versenynaptárában, de az idei évtől része lesz a Nemzetközi Extrémsport Fesztiválnak . –FISE World Series -, hiszen elképesztően látványos és izgalmas. A versenyzőket az előre gyártott elemeken előadott trükkjeik alapján pontozzák, számít a trükk nehézsége, eredetisége és stílusa, de természetesen az adott időkeretbe is bele kell férnie a kivitelezésnek. ez a fajta versenyzés sok előnnyel jár, hiszen viszonylag olcsón közvetíthető, és mivel kis területen zajlik, a nézőnek sem kell a Tv előtt ülnie ahhoz, hogy követni tudja az eseményeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr108790024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása