A legjobb magyar bringások

2016 június 22 - BringÁgi

Magyarország élsportját hagyományosan nem a kerékpársporttal azonosítják, pedig versenyzőink nemzetközi futamokon is érnek el szép eredményeket. Legyen szó aszfaltról, oválpályáról vagy terepversenyzésről, versenyzőink sikereket érnek el, még ha nem is hallunk róluk a napi médiában. Most megnézünk öt hazai sportolót, aki világszinten is eredményesek a kerékpársportban.

Lovassy Krisztiánlovassyk.png

Az 1988-as születésű Lovassy jelenleg a luxemburgi Team Differdange – Losche csapat színeiben teker. Versenyzői karrierjét tíz évesen kezdte, a junior pályakerékpáros Európa-bajnokságon tizenegyedik helyen ért be, pontversenyben pedig hetedik lett. 2006-ban a pályakerékpáros világbajnokságon már az ötödik helyen jött be a pontversenyben, a junior országúti vb-n pedig 101. lett a mezőnyversenyben és 27. az időfutamban. 2012-ben annyi pontot szerzett az Europe Tour versenysorozatban, hogy indulási jogot szerzett egy versenyzőnek az olimpiára, a Magyar Kerékpáros Szövetség őt is jelölte, ám a játékokon kénytelen volt feladni a mezőnyversenyt. Tavaly Lovassy volt a legeredményesebb magyar a Tour de Hongrie-n, és idén is ezt tűzte ki célul.

Benkó Barbarabenko_1.jpg

Az idén 26 éves Barbara nem hegyi bringásként kezdte a sportolói karrierjét, hiszen egészen 2000-ig úszott, csak utána kezdett a Pilis Cross Country Clubbal versenyezni. Első komolyabb eredménye a 2007-ben elért junior Európa-bajnoki ezüstérem lett, amely az addigi legjobb hazai eredmény volt a sportágban, de még ebben az évben a hetedik helyen végzett a junior Világbajnokságon. 2012-ben indult a londoni olimpián, ahol váltóhiba miatt a 27. helyen ért be. Néhány héttel ezelőtt azzal írt sporttörténelmet, hogy az albstadti XCO világkupán bekerült a tíz legjobb versenyző közé, itt kilencedik helyen futott be.

Liszi Attila

Attila 1992-ben született, és a downhillben alkot maradandót, vagyis félelmetes tempóban gurul le egy olyan pályán, ami a terepviszonyok miatt gyalog sem lenne egyszerű. Sziklák, ugratók, leléptetők várják a versenyzőket, és a tempó nem ritkán 60 km/h fölé megy. Attilát 2011-ben választották az év downhill sportolójává, és 2013-ban történelmet írt, ugyanis az osztrák Leogangben rendezett UCI Downhill világkupán bekerült a legjobb 80-ba, vagyis a döntőbe, ahol az előkelő 62. helyen végzett. Hazai versenyeken is rendszeresen az élmezőnyben végez, ráadásul a szlovák kupasorozatban is rendre a dobogó tetejére áll, legutóbb például a májusi nyitófutamon, Mraznicán.

Szalontay Sándor

szalontay.jpg

A 26 éves Szalontay pályakerékpárral versenyez, fő száma a sprint. A döntött kanyarokkal rendelkező ovális pályán a bringások elsőre teljesítenek 200 métert 70 km/h(!) feletti sebességgel, és az itteni idők alapján párba állítják a résztvevőket. A párok egy háromkörös futamot tekernek, a gyorsabb nyer, persze nem ilyen egyszerű: az utolsó 200 métert mérik, de folyamatos a helyezkedés, a taktikázás, hogy az ellenfél mikor indítja a sprintet. Sándor az első bringáját 2007-ben vásárolta, de az még hagyományos országúti volt, nem pályagép, de 2010-ben már felállított egy korosztályos csúcsot. Magyarországon azonban az utóbbi pár évben elvesztette népszerűségét a pályakerékpározás, alig páran űzik, így Sándor is kénytelen külföldön edzeni, most éppen Litvániában tölt több hetet a felkészüléssel.

Parti Andrásparti.jpg

A 33 éves terepkerékpáros 1997-óta versenyzik, 2000-től a Trek Józsefhegyi SE színeiben. U23-ban évekig az egyik legeredményesebb hazai versenyző volt, a 2003-as világbajnokságon a 47. helyet érte el.  2008-ban kijutott a pekingi olimpiára, ahonnan a 23. helyet hozta el, utána a német SRM Stevens csapathoz szerződött. 2009-ben 54. helyen végzett az EB-n, két évvel később pedig visszatért egy hazai csapathoz, a Waberer’s Areus Cube-hoz, és ismét kijutott az Olimpára, ezúttal Londonba. Itt nem sikerült helyezést elérnie, mert egy balesetben agyrázkódást szenvedett, ráadásul két csigolyája is megrepedt. Jelenleg a Riói olimpiára készül.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr908826650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása