Hova menjek bringázni?

2016 május 20 - BringÁgi

Most, hogy lezajlott a McDonald's Bringamánia Tour de Balaton, nem engedjük el a bringázást, ahogy Ági sem teszi. Mert ugyan páratlan élmény többezer bringással együtt legyőzni a kilométereket, de  az öncélú túrázás sem lebecsülendő. Gondoljanak bele, nincs időkorlát, és a sebességünket is csak a jókedvünk befolyásolja, mellesleg kevés olcsóbb módja van a kirándulásnak. Hazánkban csodálatos helyeken tekerhetünk, és nem csak szépek a tájak, de a történelmi vonatkozások is érdekesek lehetnek. Összeszedtük az ország szerintünk öt legjobb túraútvonalát.

  1. Dunakanyar

Budapestről Indulva Szentendrén át jutunk Leányfaluig, tovább tekerünk Visegrádnak, ahonnan egy kis túlzással már látni Esztergomot. Leányfaluig kerékpárúton mehetünk, ám innentől a főűton kell tekerni, ami szerencsére elég széles, és többnyire a minősége is jó. A Duna mentén tekerni már önmagában elég jó érzés, a táj és a folyó mindenért kárpótol, és ha elég sportosak vagyunk, a Visegrádi várhoz is feltekerhetünk. Aki nem annyira az izomtömeg növelésre hajt, az inkább menjen Esztergomig, és ott nézze meg a Bazlikiát, amely a legnagyobb magyar egyházi épület, utána pedig a Kis-Duna parton érdemes egyet fagyizni a platánfák alatt. Ha nekivágunk, 90-100 kilométerre készüljünk, kitérőktől függően.shutterstock_155527709.jpg

  1. Balaton

Klasszikus bringás célpont, ugyanis szinte végig van kerékpárút, és ha megunjuk, akkor komppal több helyen is rövidíthetünk. Siófokról érdemes indulni, ahonnan Földvár felé vegyük az irányt, majd Fonyód, Keszthely, és Szigligeten érdemes menni, és ne hagyjuk ki Tihanyt, ahonnan Lepsény érintésével térjünk vissza Siófokra. Ez már komolyabb táv, akár 200 kilométer is lehet, de a tudat mindenképp jó, hogy bármikor mártózhatunk egyet. És ha már Tihanyban járunk, kár lenne kihagyni a Bencés Apátságot, hiszen egyrészt gyönyörű a kilátás, másrészt az 1055-ben épített monostort átjárja a történelmi levegő.

12866705_26a3ae6b761855482ebc70e89b0e4dd8_xl_indafoto_sm33.jpg

fotó: SM33 / Indafotó

  1. Velencei tó

A Balaton megkerülése után ez könnyed vasárnap délutáni elfoglaltság, de nincs ezzel semmi baj. Gárdonyból indulva vegyük az irányt Pákozd felé, onnan Kápolnásnyékig, majd vissza Pákozdra. Út közben ne hagyjuk ki a pákozdi csata emlékművét, ráadásul, ha szeptemberben megyünk, megnézhetjük, ahogy újra játsszák az eseményeket. Kápolnásnyéken a Vörösmarty Emlékmúzeumot mindenképp nézzük meg, ezt a hetvenes út mentén találjuk. Az ötven kilométer még egy kezdőnek sem okozhat gondot, így készüljünk.21096835_e94b8d6323c658e9079d35426d58bab9_xl.jpg

fotó: sisy / Indafotó

  1. Fertő tó

Ez már nemzetközi kaland, és igaz, hogy 140 kilométer, de végig kerékpárúton haladhatunk, és az osztrák, valamint a magyar oldalon egyaránt alaposan kitáblázott távolságok és csomópontok várják a bringásokat. Sopronból tekerjünk át Fertőrákosra, onnan a határ túloldalán Rust, Donnerskirchen, Neusidl am See útvonalon tartsunk Ilmitz, majd Pamhagen irányába, innen pedig vissza Fertődre, végül Sopronba. Volt alkalmam a tóparton letekerni egy hosszabb távot, és egészen utánozhatatlan a hangulata, érdemes adni neki egy esélyt. Ráadásul a környéken elég jó a bécsi szelet, és tudjuk, milyen fontos a protein pótlása mozgás közben.

6341474_7834aeae029d2ea01b712404731202a6_o_index_martisko_gabor.jpg

fotó: Martiskó Gábor / Index

  1. Balaton –felvidék

A végére hagytam a személyes kedvencemet, talán az ország legszebb táján tekerhetünk itt. A Zirc-Bakonybél-Pápa útvonalon könnyed 45 kilométer vár ránk, igaz, némi szintkülönbséggel számolnunk kell. Bakonybél megér egy hosszabb pihenőt, a város első írásos említése 1083-ból való, állítólag Szent Gellért is itt volt remete, és feltétlen nézzük meg a bencés monostort. A másik út, amit érdemes letekerni a Sümeg-Tapolca-Káli-medence-Nivegy-völgy-Nagyvázsony. Itt szintén számíthatunk dombokra, de a látvány mindenért kárpótol ezen a nagyjából 50 kilométeren. A vegetáció dúsan burjánzik, és a kisebb-nagyobb vulkáni púpok igazán szép látványt nyújtanak. Sportosabbak célba vehetik Tapolca mellett a Csobáncot, nagyjából egy órás kitérőt jelent, viszont a várromok a tetején és a látvány kárpótol: tiszta időben könnyedén ellátni a Balatonig.

shutterstock_263251772.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr678727512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása