Páncélban bringázni?

2016 június 14 - BringÁgi

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos bringázás közben a védőfelszerelések használata. Sokan azt gondolják, hogy csak az erdőben száguldó, esetleg ugratókon trükköző downhilleseknek és triálosoknak van szüksége komoly védelemre, de az igazság az, hogy aki városban teker, a forgalom többi résztvevője miatt legalább akkor kockázatnak teszi ki magát. Védőfelszerelésre minden bringásnak szüksége van, a veszélyes helyeken kerekezőknek pedig kiváltképp, ezért most megnézzük, hogy még mit is húzhatunk magunkra a biztonságunkért.shutterstock_32598451.jpg

A sisak-témát egy korábbi posztban alaposan körbejártuk, de azt itt is el kell mondani, hogy minden felhasználáshoz más-más sisak passzol. Nem szégyen profi segítségét kérni a sisak kiválasztásánál, hiszen ma már nem csak a felhasználás és az ár dönt, de olyan szempontok is bejönnek, mint a súly, vagy a szellőzés hatékonysága. Természetesen az örök igazság itt is megáll, vagyis még a legolcsóbb, 3-5 ezer forint között vásárolt sisak is nagyságrendekkel jobban véd, mint ha egyáltalán nem veszünk fel semmit.

Semmivel nem okozhatunk magunknak nagyobb szenvedést, mintha a gerincünk sérülne meg, de szerencsére ma már ezt is elég hatékonyan óvhatjuk. Az ilyen nyakhámok lényege, hogy amikor a fej egy erőhatás miatt valamilyen irányba lendül, megtámasztja a sisak alsó peremét, így nem tud természetellenes szögben fordulni a bringás nyaka. Arra is jó továbbá, hogy a felülről érkező ütéseket – például, ha valaki telibe a feje búbjára esik – akkor megakadályozza, hogy a csigolyák megroppanjanak. Az ilyen nyakhámoknál fontos, hogy a háton és a mellen is tökéletesen felüljenek a műanyag támasztói, hiszen ezek segítenek levezetni az erőhatásokat.

Ilyen fajta védelemre természetesen csak az extrémebb vonalon mozgó bringásoknak van szükségük, akárcsak a következőre, a testprotektorra: ennek számtalan fajtája létezik, mind kialakításban, mind pedig árban elég nagy a szórás. Általában a legolcsóbb, és a legegyszerűbb kivitel a gerincvédős változat, ahogy nevéből sejteni lehet, ez kizárólag a hátat és esetleg a veséket védi a behatásoktól. Jellemzően egy tépőzárral rögzítjük a hasunkon, és két, kantáros farmerhez hasonló pánttal a vállainkon. A mellény kivitel már a hasunkat és mellkasunkat is védi, és még mindig elég jól lehet benne mozogni, de a teljes felsőtestes kivitelnél már a könyököt, alkart, felkart is páncélozhatjuk. Egy ilyen, komolyabb protektoros felső nem egyszer hasonlít terepmotoron használt védőkhöz.shutterstock_400459471.jpg

Az ár itt is jellemzően három tényezőn múlik, vagyis az súlyon, a használt technológián, és a gyártó márkanevének ismertségén. Nem lehetetlen belefutni jó testprotektorba valamivel 40 ezer forint alatti áron, de egy könnyű, ütésre keményedő anyaggal bélelt, márkás protektorért akár bőven 100 ezer felett is kiadhatunk. Ha ilyet veszünk, nagyon fontos a próbálás, hiszen ami a boltban épp csak nyom, vagy picit dörzsöl, az két óra tekerés után maga lesz a kénköves pokol, ráadásul az  az igazán hatékony védőfelszerelés, ami passzosan illeszkedik a testrészeinkre. Gondoljanak bele, egy sisaknál sem jó, ha lötyög a fejünkön.

Térdvédőből is vehetünk olyat, ami már az extrém felhasználáshoz illeszkedik, de ez az a védőfelszerelés, ami már a városi használatnál is jól jöhet. A térd sérülékeny szerv, ráadásul, ha egyszer redesen odaverjük, könnyen okozhatunk vele évekig húzódó problémát. A kényelem és a súly itt is arányban áll a kifizetett összeggel, vagyis a könnyű, lélegző anyagból gyártott, kényelmes, ám így is komoly védelmet nyújtó darabok drágábbak. Ilyenre pénzt kiadni akkor érdemes, ha számunkra nem csak közlekedési eszköz a bringa, de a nyeregben szeretnénk kikapcsolódni is. Egy ilyen védővel a nap végén nem remegve várjuk, hogy végre lehúzhassuk a térdünkről, de nem is igazán érezzük, hogy rajtunk van. Felhasználástól függően több kivitel is létezik, van, amelyik sípcsontvédő része leér a bokáig, és aki már egyszer is verte oda bárminek a sípcsontját, az tudja, hogy ez mennyire hasznos tud lenni.shutterstock_397451752.jpg

Minden védőfelszerelésre igaz, hogy már az olcsó is többet véd, mintha nincs rajtunk semmi, de ez nem azt jelenti, hogy bármit magunkra húzhatunk. Egy méretben nem passzoló, esetleg túl rövid, vagy túl hosszú védő esetenként több kárt okozhat, mint hasznot, ugyanis elfordulhat, vagy elakadhat és így felránthat. Gondoljuk végig, hogy a bringázási stílusunkhoz mi passzol, és ezek alapján válasszuk ki a számunkra elérhető védők közül a legjobbat. Csak egyszer kell kifizetni, és csak egyszer fog segíteni is, de akkor vélhetően nagyon jó lesz, hogy rajtunk van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr658806538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása