A szerszám, ami nélkül ne indulj bringázni

2016 április 22 - BringÁgi

Akármennyire is egyszerű eszköznek látszik a kerékpár, ez is el tud romlani, ráadásul gyakran használat közben teszi ezt. Épp ezért nem árt magunknál szerszámot hordani, de szóba sem jöhet a krova készlet vagy a nyomatékkulcs. Szerencsére egy mai bringán nagyjából minden megoldható egy marokszerszámmal.

shutterstock_313105550.jpg

Amikor az ember ilyet választ, úgy kell eljárni, mint amikor kerékpárt veszünk, vagyis tisztázni kell, hogy mire van szükségünk. A temérdek funkcióval zsúfolt eszköz sokszor felesleges, hiszen egy egyszerűbb bringán nagyjából mindent meg lehet oldani egy négyes és egy ötös imbusszal. Nem árt persze, ha több is van rajta, hiszen például a fékkar távolságot, vagy a V-fék előfeszítését egészen apró imbusszal állíthatjuk csak. Városba tehát elég egy egyszerűbb marokszerszám is, mint például a Topeak Mini 9 Pro.topeak_mini_9_pro.PNG

Ahogy a neve is sugallja, ez kilenc funkcióval bír, így van rajta 2, 2,5, 3, 4, 5, 6 milliméter átmérőjű imbusz, Philips keresztfejű csavarhúzó és gumileszedő. Ezzel az ingázás során bekövetkező műszaki problémák nagy része megoldható, és egy hátizsákban vagy női táskában sem foglal túl sok helyet. Itt edzett acélból készülnek a szerszámok, a keret pedig eloxált alumínium.

shutterstock_319697282.jpg

Ha sportként gondolunk a bringázásram mint Ági a McDonald's Bringamánia Tour de Balatonra , akkor érdemes egy ennél több funkcióval bíró szerszámot választani.  A Topeak Mini 20 Pro már húsz szerszámot ad a kezünkbe: a Mini 9 funkciói mellett itt már van 8-as és 10-es imbuszkulcs, lapos fejű csavarhúzó, küllőkulcsok, és láncbontó is. Utóbbi akkor jön igazán jól, ha a Bükk közepén elszakad a láncuk, ugyanis ki tudjuk szedni a sérült szemet, és össze tudjuk újra illeszteni, hogy legalább a túrát befejezhessük. Ez a szerszám viszont a több funkció miatt súlyban több mint a duplája a Mini 9-nek, mert míg az csak 73 gramm, ez már 150.topeak_mini_20_pro.PNG

Az egyik legfontosabb, a gumileszedő persze nem ér semmit, ha nincs nálunk pumpa. Mert aki elhagyja a szilárd útburkolatot, az jobb, ha felkészül, hogy a defekt lesz a leggyakoribb oka a kényszerpihenőnek. Ilyenkor a gumileszedővel lefeszítjük a gumit a felniről, és ha sietünk, akkor egy pótbelsőt dobunk be, ha ráérünk, akkor meg foltozunk. Pumpából sem mindegy, milyet viszünk magunkkal, a műhelyben használt nagy és nehéz darab szóba sem jöhet, hiszen önmagában lehet olyan nehéz, mint egy komplett felszerelés. Mivel a magunkkal vihető pumpák kicsik - mint például ez a Topeak Micro Rocket AL, ezért közel sem lehet velük olyan gyorsan felfújni a kereket, mint a műhelyben használttal, de valamit valamiért, ez a szállíthatóság ára. Mivel tényleg csak ritkán lesz rá szükség, ennyi kompromisszumnak bele kell férnie.

shutterstock_321543548.jpg

Ha komolyan kezdünk foglalkozni a kerékpározással, előbb-utóbb magától is kialakul a gyakorlat. Attól függően, hogy milyen stílusban tekerünk, milyen technikát hajtunk, mekkora távon, rájövünk, hogy milyen szerszámokra van szükségünk. Lehetnek akár olyan darabok is, amik speciálisan a mi bringánkhoz kellenek, vagy alapvető eszközök. A lényeg, hogy magabiztosabban indulunk el, ha a táskában ott a segítség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr308648910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása