A világ legügyesebb bringása?

2016 június 29 - BringÁgi

Napjainkra a bringázás köré hatalmas üzlet fejlődött, a marketing gépezet mindent bevet azért, hogy eladhatóvá tegye a termékeket. Erre az egyik legjobb módszer a videó, ugyanis, ha egy gyártó egy profi bringással mutatja meg, hogy mire képes a terméke, akkor a vevők könnyedén gondolhatják azt, hogy ha megveszik az adott felszerelést, akkor nekik is úgy fog menni. Ez elég ritkán igaz, Danny Macaskillnél meg főleg.

Emberünk a skót Skye szigetéről származik, egészen 2009-ig bicikliszerelőként dolgozott. Ekkor forgatta az első videóját lakótársa segítségével, amely azonnal felszántotta a Youtube-ot. A videóban nem igazán csinált mást, mint Edinburgh utcáin biciklizett. És a padjain. És kerítésein. És mindenhol, ahol másnak meg sem fordulna a fejében.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Danny ekkorra már tizenkét éve gyakorolt. A stílusában vegyíti a street és triál elemeket, mindezt olyan könnyedséggel, hogy a néző szinte azt hiszi, hogy ha most kimenne a fészerbe a bringájáért, akkor utánacsinálná. Ez persze nem így van, de a mozdulatok kivitelezése annyira folyékony, hogy szinte nem is tűnik valóságosak. Mellesleg ez a videó sosem látott népszerűséget hozott a Band of Horses nevű zenekarnak, aki a Funeral című számot adják elő.

A népszerűség hatására Danny otthagyta a műhelyt, hogy minden erejével a bringázásra koncentráljon, le is szerződtette az Inspired Bicycles nevű cég, aki pont ehhez a kerékpározási stílushoz gyárt bringákat. Nem is baj, hogy van szponzora, saját bevallása szerint 3-4 hónapnál tovább egy váz sem tart ki alatta. Egy ilyen bringa persze különleges feltételeknek kell, hogy megfeleljen. Nincs például teleszkóp, hiszen az csak elnyelné az elrugaszkodások erejét, a kerekek csak 24 colosak, hogy még könnyebb és még kompaktabb lehessen. A fék könnyen adagolható, amire például akkor van szükség, amikor a bringás az első keréken gurul hátrafelé, de persze könnyedén blokkolhatók is az elugrások miatt. Az Imagine című filmjében is ilyet használ, ami dunvageni gyermekkorából merít, 18 hónapig forgatták, de minden percet megért.  

A másik hatalmas dobása a The Ridge című videó, ami öt percben elmond mindent, amit a hegyikerékpározásról el lehet. Danny szülőhelyén, Skye szigetén forgatták, és többek közt a Ciullin hágót is megmássza, ami egyszerre zord, veszélyes és felfoghatatlanul gyönyörű. A meredélyek, a végtelen táj és a már emlegetett folyékony stílus motiválja az embert, hiszen megmutatja, hogy mennyire hihetetlen kalandokat lehet átélni egy bringa nyergében.

Ide persze már más jellegű bringára van szükség, a Santa Cruz Bronson egy úgynevezett enduro bicikli. Ennek lényege, hogy nagyjából 160 milliméter rugóúttal rendelkezik elől-hátul, de a felfüggesztés kimerevíthető, így mászni és lejtőzni egyaránt jól lehet vele. A váz szénszálas műanyagból készült, ahogy a legtöbb kiegészítő is, így sikerült elérni, hogy a súlya mindössze 12 kiló. Ehhez persze mindenből a legjobb kell, még a rugóstag is Öhlins, és az ár is ehhez mért: a Bronson csúcsváltozatáért több mint kétmillió forintot kérnek.

Akármennyire is szépek ezek a videók, tulajdonképp reklámok, viszont abból a jó, inspiráló fajtából. Mindegy hányszor látjuk őket, az ember fel akar állni, és ezt akarja csinálni. És ehhez épp csak Danny 12 évnyi gyakorlása, és fantasztikus tehetsége hiányzik, de szerencsére nem is ettől függ, mennyire érezzük jól magunkat a nyeregben.  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringas.blog.hu/api/trackback/id/tr368850886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása